v Προσοχή!!! Όλα τα άρθρα είναι βασισμένα σε βιβλιογραφία & έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνουν την γνώμη εξειδικευμένου κτηνιάτρου. Για οποιαδήποτε ιατρική, θεραπευτική ή/ και προληπτική χρήση, συζητείστε με τον κτηνίατρό σας
ΧΡΗΣΙΜΑ
· Πλούσια σε ασβέστιο λαχανικά / φρούτα και τα πράσινα είναι: λάχανο, μαϊντανός, λάχανο, μπρόκολο, καρότα, πικραλίδα, βερίκοκα, σύκα, αντίδι, μπάμιες, (ρεβίθια), και τα φασόλια. Παρακαλώ σημειώστε ότι οι μεγάλες ωμές ποσότητες καθώς και σόγιας - μπορεί να προκαλέσουν τοξικότητα, προκαλώντας πεπτικές διαταραχές για τους ανθρώπους και, ενδεχομένως και για τα πουλιά. Μερικοί εμπειρογνώμονες συστήνουν ότι τα μεγάλα φασόλια πρέπει να μαγειρεύονται για να καταστούν ασφαλή και εύπεπτα. Άλλοι πάλι ότι με το μούσκεμα των φασολιών για 24 ώρες ξεκινά η διαδικασία της βλάστησης και έτσι τα κάνει ασφαλή και εύπεπτα. Για όσους δεν θέλουν να αναλάβουν τους κινδύνους, είναι καλύτερο να μαγειρέψετε μεγάλα φασόλια καλά πριν από τη διατροφή στα πουλιά σας. Αυτά τα φασόλια δεν συνιστώνται για γενικούς σκοπούς βλάστησης. Ορισμένα άψητα ξερά φασόλια περιέχουν ένζυμα, αναστολείς για την πέψη, και μπορεί να προκαλέσουν ουρική αρθρίτιδα στα πτηνά. Αυτά τα ένζυμα αναστολείς μπορεί να αποτρέψουν ή να μειώσουν την χρήση από το σώμα των ουσιών, όπως η θρυψίνη και χυμοθρυψίνη, με αποτέλεσμα να έχουμε διατροφικές ελλείψεις. Για να είστε στην ασφαλή πλευρά, είναι καλύτερο να μαγειρεύονται όλες οι ποικιλίες των φασολιών.
· Άλλες πηγές ασβεστίου από τα τρόφιμα: το κέλυφος αυγών, αφού «ψηθούν πρώτα», κατόπιν συνθλίβονται και σκορπίζονται πάνω από το φαγητό? Πλιγούρι βρώμης, αμύγδαλα , καρύδια, φουντούκια, σουσάμι, και ταχίνι.
Ειδικές διατροφικές ανάγκες για την Πτερόρροια: επειδή η πτερόρροια μπορεί να είναι αγχωτική και δυσάρεστη, μερικά πουλιά παρουσιάζουν μειωμένη όρεξη. Ωστόσο, η αύξηση του μεταβολισμού για να φιλοξενήσει την παραγωγή πολλών χιλιάδων νέων φτερών μπορεί να προκαλέσει μια αύξηση στην όρεξη. Τα πουλιά τότε, είτε χάνουν την όρεξή τους ή τρώνε περισσότερο και πιθανώς αυτό εξαρτάται από το πόσο χώρο έχουν στη διάθεσή τους. Κατά την πτερόρροια τα πουλιά μπορούν να επωφεληθούν από μιας καλής ποιότητας πρωτεΐνες στη διατροφή τους, που μπορεί να τους παρέχεται με τη μορφή καλά βρασμένων αυγών, καθώς και μαγειρεμένα φασόλια και ρύζι, που αποτελούν από κοινού μια πλήρη φυτική πρωτεΐνη. Ξηροί καρποί παρέχουν πρόσθετες πρωτεΐνες και τα καλά λίπη χρειάζονται για τη δημιουργία ισχυρών και λαμπερών φτερών. Αυτή είναι μια καλή στιγμή για να αλέσουμε και να πασπαλίσουμε σπόρους λιναριού πάνω από τροφή των πουλιών. Το καναβούρι παρέχει επίσης ευεργετικά λιπαρά και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα (EFAs) που απαιτούνται για την παραγωγή φτερών ποιότητας. (* Οι σπόροι καναβουριού, που συχνά αναφέρονται ως "υπερ-σπόροι», δεδομένου ότι προσφέρουν ένα πλήρες προφίλ αμινοξέων, έχουν την ιδανική ισορροπία των ωμέγα 3 και 6 λιπαρά οξέα , και παρέχουν ένα εντυπωσιακό ποσοστό ιχνοστοιχείων. Έχουν επίσης την υψηλότερη συγκέντρωση πρωτεΐνης στο φυτικό βασίλειο.) Προβιοτικά:
Πολύ σημαντικά για την πτερόρροια τα ασθενικά πουλιά, τους νεοσσούς, καθώς και εκείνα που έχουν υποβληθεί σε θεραπείες με αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά καταστρέφουν τα «φιλικά» βακτήρια στο έντερο, επιτρέποντας επιβλαβή παθογόνα να αναπτυχθούν ανεξέλεγκτα. Τα προβιοτικά καταστέλλουν την ανάπτυξη των δυνητικά επιβλαβών οργανισμών και ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα προβιοτικά βοηθούν επίσης στην αποκατάσταση της μικροβιακής ισορροπίας στο εσωτερικό του πεπτικού σωλήνα. Τα προβιοτικά στελέχη acidophilus και bifidum απελευθερώνουν αντιμυκητιασικά ένζυμα και alkalinize στο σώμα, κι έτσι οι παθογόνοι παράγοντες, όπως η candida (ένα μεγάλο πρόβλημα στους νεοσσούς), δεν μπορεί να «ευδοκιμήσει».
Γιαούρτι δεν είναι μια καλή εναλλακτική λύση: ζωντανοί γαλακτοβάκιλλοι βρίσκονται στο γιαούρτι και είναι ευεργετικοί για τους ανθρώπους. Ωστόσο, αυτά τα στελέχη είναι διαφορετικά από εκείνα που βρέθηκαν στο έντερο των πουλιών και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να παράσχουν τη «θεραπεία» που χρειάζονται τα πουλιά.
Οι περισσότεροι σβόλοι περιέχουν χημικές ουσίες όπως τα τεχνητά χρώματα / αρωματικά / συντηρητικά , κλπ.. Ταπουλιά μπορούν να είναι σε θέση να ανεχτούν αυτά για ένα χρόνο ή δύο, αλλά από τη στιγμή που αυτές οι χημικές ουσίες συσσωρεύονται στον οργανισμό σε κάποιο βαθμό, τότε έχουμε συμπτώματα όπως μάδημα φτερών και υπερδιέγερση. Τα Pellets μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στα νεφρά, ιδιαίτερα σε πουλιά που δεν πίνουν πολύ. Επίσης, υπάρχουν αρκετές ανεπίσημες και έμμεσες αποδείξεις ότι οι σβόλοι αυτοί μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας για μεταλλάξεις, ο λόγος των οποίων δεν είναι αρκετά γνωστός.
* Σημείωση: Αν η διατροφή του πουλιού σας δεν περιλαμβάνει pellets, αλλά εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, κλπ) τότε μπορεί να οδηγήσει σε « ασθένεια της υπερφόρτωσης σιδήρου .
Λιπώδες ήπαρ (Συκώτι)
Ένα υγιές συκώτι αποτοξινώνει το σώμα και διασπά το λίπος. «Όταν ένα πουλί αναπτύσσει λιπώδες ήπαρ (ηπατική ανεπάρκεια), αυτό σημαίνει ότι τα φυσιολογικά κύτταρα του ήπατος σταδιακά γεμίζουν με λίπος. Αυτά τα μη φυσιολογικά κύτταρα δεν μπορούν πλέον να λειτουργούν για την εκτέλεση εργασιών του ήπατος με αποτέλεσμα (και με την πάροδο του χρόνου), τα κύτταρα του ήπατος μπορούν να καταστραφούν. Η λειτουργία του ήπατος μειώνεται σταδιακά και το πουλί αρχίζει να δείχνει σημάδια ηπατικής νόσου. "Margaet W. Wissman, DVM, DABVP
Αιτίες:
1)Παχυσαρκία: Τα πουλιά που πάσχουν από αυτή τη νόσο είναι συνήθως παχύσαρκα. Μια μονόπλευρη διατροφή πλούσια σε λιπαρούς σπόρους τείνει να οδηγήσει σε παχύσαρκα πουλιά. Οι σπόροι διαίτης τείνουν να είναι υψηλοί σε λιπαρά και χαμηλοί σε θρεπτικά συστατικά όπως η βιοτίνη, η χολίνη και η μεθειονίνη. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει, επίσης, λιπώδες ήπαρ
2)Μεταβολικές διαταραχές, όπως η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς και ο σακχαρώδης διαβήτης μπορούν να προκαλέσουν επίσης προβλήματα με το ήπαρ.
3)Έκθεση σε τοξίνες (συνήθως μακροπρόθεσμα): Συχνά το ήπαρ έχει υποστεί τοξική βλάβη από κατάποση των μυκοτοξινών (από τους σπόρους), τις αφλατοξίνες , τις τοξίνες των φυτών, καθώς και μια ποικιλία χημικών προϊόντων ( καθαριστικά προϊόντα, αεροζόλ, αποσμητικά , τα εντομοκτόνα, παρασιτοκτόνα), που χρησιμοποιούνται για την σπιτικό περιβάλλον.
4)Κληρονομικότητα
5)Οι μολυσματικές ασθένειες, δηλαδή, χλαμύδια psittai , Pseudomonas, Mycobacterium / φυματίωση , E-Coli και σαλμονέλα .
Τα περισσότερα πουλιά με αυτή την κατάσταση δείχνουν όλα ή τα περισσότερα από τα παρακάτω κλινικά συμπτώματα:
- Παχυσαρκία: τα πουλιά έχουν αποθέματα λίπους στο στήθος και την κοιλιά τους. (Υπέρβαρα)
- Ανώμαλη ανάπτυξη ράμφους: Το ράμφος αναπτύσσεται ραγδαία και αφύσικα.
- Μαύρα στίγματα στο ράμφος και τα νύχια: Τα μαύρα σημεία είναι περιοχές της αιμορραγίας, όπως μώλωπες.
- Διευρυμένο λιπώδες ήπαρ.
- Τα πρωτεύοντα φτερά και τα φτερά του περιγράμματος του σώματος μπορεί να πάρουν ένα διαφορετικό χρώμα.
- Μια αιμορραγία αργεί να σταματήσει
Υποστήριξη ενός υγιούς ήπατος μέσω Διατροφής & Υγιεινού τρόπου ζωής:
- Αποκατάσταση του ύπνου είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι βοηθά στην προώθηση της επούλωσης, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας ήπατος για θεραπεία. Τα ασθενή πουλιά χρειάζονται επιπλέον ύπνο για να ανακάμψουν.
- Διατροφή: ο κτηνίατρός σας είναι πιθανό να συστήσει αλλαγές στη διατροφή του κατοικίδιου ζώου σας.
Είναι σημαντικό να αλλάξει τη διατροφή σε μια οργανική που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, χαμηλή σε λιπαρά και με μειωμένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Το συκώτι δεν πρέπει να επιβαρυνθεί με τα φυτοφάρμακα που απαντώνται συνήθως σε συμβατικά προϊόντα.
Η βάση της διατροφής θα πρέπει να αποτελείται κυρίως από φρούτα και λαχανικά με μιας καλής ποιότητας ξηρού μίγματος των τροφίμων (που δεν περιέχει χημικές ουσίες, τεχνητά αρώματα ή χρστικές).
Τα τρόφιμα και τα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην διαδικασία αποτοξίνωσης περιλαμβάνουν: μαγνήσιο, βιταμίνη C , τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β2, Β5, Β6, Β12, καρύδια, λάχανο, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, σπαράγγια, φλούδες εσπεριδοειδών, κρόκοι αυγών, το σκόρδο, κόκκινες πιπεριές, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ζωική πρωτεΐνη, ολόκληρα δημητριακά ανεπεξέργαστα και λίγα όσπρια.
Οι φυτικέςίνες είναι σημαντικές για τον καθαρισμό των εντέρων από τις τοξίνες. Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και απεριόριστες ποσότητες φρέσκων λαχανικών προσθέτουν ίνες και θρεπτικά συστατικά.
Οι σπόροι βλάστησης είναι μια άριστη επιλογή. Είναι χαμηλότεροι σε λιπαρά, καθώς η διαδικασία της βλάστησης χρησιμοποιεί το λίπος που αποθηκεύεται στο σπόρο, για να ξεκινήσει η διαδικασία της βλάστησης- μειώνοντας έτσι το λίπος που αποθηκεύεται στους σπόρους. Επίσης, η υφή είναι παράλληλη με αυτή των λαχανικών και μπορεί να ενθαρρύνει ένα πουλί για να αρχίσει να τρώει τα λαχανικά. Φυτρωμένοι ή βλαστημένοι σπόροι είναι συνήθως πιο εύκολα αποδεκτοί από τους ξηρούς.
Μην ταΐζετε τα φυστίκια ή τα είδη διατροφής που θα μπορούσαν να περιέχουν μυκοτοξίνες, οι οποίες θα μπορούσαν να βλάψουν περαιτέρω το ήπαρ.
· Τα συμπληρώματα διατροφής που υποστηρίζουν την λειτουργία του ήπατος είναι τα εξής:
- Υπάρχει κάποια υποψία για το ρόλο που παίζει η έλλειψη βιταμινών γενικά με την ανάπτυξη της νόσου του λιπώδους ήπατος. Και η διατροφική υποστήριξη είναι απαραίτητη για τη θεραπεία.
Χολίνη, βιοτίνη και η μεθειονίνη. Η βιοτίνη και η χολίνη είναι βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Η Χολίνη είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό των λιπών. Αυτό βοηθά στην πρόληψη της εναπόθεσης λίπους στο ήπαρ, την προστασία από τα λιπαρά για ηπατική βλάβη. Τα ζώα με ελλείψεις χολίνης έχει αποδειχθεί ότι αναπτύσσουν ηπατική βλάβη παρόμοια με εκείνη που προκαλείται από το αλκοόλ στους ανθρώπους.
Τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη είναι οι κρόκοι αυγών, η μαγιά μπύρας, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης.
Πηγές σε βιοτίνη είναι οι ξηροί καρποί, τα φρούτα, η μαγιά μπύρας , και το καστανό ρύζι.
Μεθειονίνη (ένα αμινοξύ που είναι απαραίτητο για τη μεταφορά των λιπαρών οξέων από τα κύτταρα) - μπορεί να βρεθεί σε: στα αυγά.
Dimethylglycine (DMG) - αντιοξειδωτικό - είναι επίσης ένα καλό συμπλήρωμα για πουλιά με ηπατική βλάβη.
Το παρακάτω συμπλήρωμα θα βοηθήσει στην αποτοξίνωση των πουλιών σας:
Aloe Detox - Μια συνιστώμενη μάρκα είναι "Lily της Aloe Formula Αποτοξινωτική." Είναι διαθέσιμο από τις ακόλουθες ιστοσελίδες: http://www.vitacost.com? Http://www.amazon.com? Http://www.internatural.com/ingr/ingr199340.cfm. Είναι επίσης διαθέσιμο στα καλύτερα καταστήματα υγιεινής διατροφής.
Ø Πουλιά με προχωρημένη ηπατική νόσο που τους έχει δοθεί Aloe Detox , ανάρρωσαν σε μερικές εβδομάδες. Ένας κτηνίατρος χρησιμοποίησε Aloe Detox», σε παπαγάλο. Η δοσολογία, ήταν 1 / 2 μεζούρα τρεις φορές την ημέρα (ήταν μεγάλος παπαγάλος) - αραίωσε ένα μέρος Aloe Detox σε τρία μέρη νερού. (χρησιμοποίησε φιλτραρισμένο / αποσταγμένο νερό). Μετά από τρεις εβδομάδες, το δείγμα αίματος του παπαγάλου ήταν απολύτως φυσιολογικό και ο παπαγάλος έζησε πολλά χρόνια μετά. Εάν ένα κατοικίδιο ζώο δεν θέλει να το πιει, χρησιμοποιείστε το σε ψωμί . Η Aloe Detox δεν συνιστάται για μεγάλα χρονικά διαστήματα - μόνο όταν κρίνεται ιδιαίτερα σκόπιμο. Όχι περισσότερο από 3 εβδομάδες. Εάν χορηγηθεί σε πόσιμο νερό, σε μερικά πουλιά μπορεί να μην τους αρέσει η γεύση και να σταματήσουν να πίνουν! Βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιό σας παραμένει επαρκώς ενυδατωμένο. Συζητήστε ένα πρόγραμμα θεραπείας που είναι σωστό για το κατοικίδιο ζώο σας με τον κτηνίατρό σας.
Ø Ένας ιδιοκτήτης πουλιών περιέγραψε την εμπειρία του με το ετοιμοθάνατο καναρίνι του. Με συνταγογραφούμενα φάρμακα το καναρίνι πήγαινε χειρότερα, αντί να βελτιωθεί. Τότε ανακάλυψε την Aloe Detox και αποφάσισε να σταματήσει οποιαδήποτε φάρμακα με συνταγή γιατρού και να κάνει εξολοκλήρου θεραπεία με Aloe Detox. Με την χορήγηση Aloe Detox το καναρίνι παρουσίασε σταδιακή βελτίωση και αποκαταστάθηκε πλήρως.
Για σοβαρά άρρωστα πουλιά: μίγμα 50/50 ή 60/40 detox / διαλυόμενο με νερό και παρέχεται ως πόσιμο. Βεβαιωθείτε ότι τα πουλιά σας το πίνουν ή αλλιώς χρησιμοποιείστε μια σύριγγα σίτισης. Πρέπει να είστε βέβαιοι ότι το κατοικίδιό σας παίρνει επαρκείς ποσότητες υγρών. Τοποθετήστε το πιάτο νερού πολύ κοντά στο σημείο όπου το πουλί κάθεται. Κρατήστε το κλουβί σε ένα ζεστό περιβάλλον. Αν ένα πουλί είναι αφυδατωμένο και δεν μπορεί να πιει μόνο του, χρησιμοποιήστε ένα μικρό σταγονόμετρο ή σύριγγα σίτισης και δώστε μερικές σταγόνες απευθείας στο ράμφος του πουλιού. Μόλις ενυδατωθεί το πουλί, θα πρέπει να δείτε μια βελτίωση μέσα σε 15 έως 20 λεπτά. Μόλις το πουλί αρχίσει να πίνει μόνο του, τότε σταματήστε την άμεση χορήγηση.
Αποτοξίνωση σε υγιή πτηνά: Οι εκτροφείς μπορούν να παρέχουν Aloe Detox στο κοπάδι τους μία φορά την εβδομάδα για να βοηθήσουν στην αποτοξίνωση και να διατηρήσουν την υγεία των πουλιών τους. Προσθέτοντας ένα κουτάλι σούπας σε δύο ουγγιές νερού θα συμβάλει στη διατήρηση της υγείας του σμήνους. Μερικοί εκτροφείς παρέχουν ένα μίγμα 50/50 (Aloe Detox / νερό) μία φορά την εβδομάδα - συμβάλλοντας επιπλέον στην αποτοξίνωση όσο καλύτερα γίνεται. Επίσης, μ΄αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν στα πουλιά να το πίνουν, ώστε σε περίπτωση που έχουν προβλήματα στο μέλλον, να το δεχτούν εύκολα. Ωστόσο, εάν τα πουλιά σας φαίνεται να απορρίπτουν το μίγμα με την ενδεδειγμένη αναλογία, μπορείτε να μειώσετε το ποσοστό της Aloe Detox και σταδιακά να αυξάνετε την αναλογία σε διάστημα μερικών ημερών. Θυμηθείτε ότι η Αλόη Detox χαλάει - γι 'αυτό είναι καλύτερα να το αντικαταστήσετε με γλυκό νερό μετά από λίγες ώρες - ιδιαίτερα τις ζεστές μέρες. Ο κατασκευαστής αναφέρει ότι η Αλόη Detox πρέπει να είναι στο ψυγείο). Μετά το άνοιγμα, θα κρατήσει για 7 έως 9 μήνες.
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ακόμα κι αν η Aloe Vera είναι χρήσιμη για πολλά είδη πουλιών, μερικά σπάνια πουλιά μπορεί να έχουν κάποια αντίδραση στην Aloe Vera. Ψεκάστε μία δόση της στο πόδι του πουλιού σας. Αφήστε το για 24 ώρες για να δείτε εάν υπάρχει κάποια αντίδραση.
Τα πρώτα σημάδια κάποιας ασθένειας
Οι πληροφορίες που ακολουθούν έχουν παρασχεθεί ευγενικά από τον Δρ Ρομπ Μάρσαλ
(Την μετάφραση την έκανα ο ίδιος, πιστεύοντας ότι έχω αποδώσει όσο πιο πιστά γινόταν το πρωτότυπο κείμενο. Ευχαριστώ!!! για την κατανόηση)
Η προσεκτική παρατήρηση για την κατανόηση της συνήθους συμπεριφοράς των πουλιών σας είναι μακράν η καλύτερη μέθοδος για την ανίχνευση και τη διαχείριση πιθανών ασθενειών. Με τα πρώτα σημάδια της ασθένειας, ο παρατηρητικός ιδιοκτήτης θα παρατηρήσει αλλαγές στην κατάσταση και τη συμπεριφορά των πουλιών του. Σημαντικές αλλαγές που πρέπει να προσέξετε είναι: - Ανώμαλα περιττώματα
- Σταμάτημα κελαηδίσματος
- Κακοκεφιά
- Ανακατωμένο φτέρωμα
- Φουσκωμένα φτερά με το κεφάλι μέσα σ΄αυτά(μπουμπούριασμα)
- Μαύρα στίγματα στα πόδια & στα φτερά
Τα περιττώματα αποκαλύπτουν έναν πλούτο πληροφοριών για τους παρατηρητικούς ιδιοκτήτες και είναι μια καλή ένδειξη για την υγεία του πουλιού. Με την εμπειρία σας, μπορείτε να παρακολουθείτε εύκολα την υγεία των πουλιών σας. Η έγκαιρη αναγνώριση μιας αλλαγής, σας επιτρέπει για την άμεση εφαρμογή σχεδίου αποκατάστασης που θα προστατέψει την υγεία των κατοικίδιων πτηνών. Αρχικά καθαρίζουμε καλά τον πάτο του κλουβιού, που αποτελεί και την πρώτη γραμμή άμυνας κατά των ασθενειών και λειτουργεί καλά, ώστε να διαπιστώσουμε τα πρώτα σημάδια της αλλαγής στα περιττώματα.
Τα παρακάτω είναι σημάδια ενός προβλήματος υγείας.
- Αύξηση του μεγέθους.
- Αποχρωματισμός, σε απόχρωση του πράσινου. Κάθε χρώμα από χακί σε καταπράσινο.
- Είναι συχνά σε υγρή κατάσταση.
- Φέρουν μια δυσάρεστη μυρωδιά.
- Περιέχουν αχώνευτος σπόρους.
Υγιή περιττώματα πουλιών:
- Μικρά με ένα λευκό κάλυμμα.
- Δεν υπάρχει κανένα σημάδι υγρασίας γύρω από αυτά.
- Δεν έχουν καμία μυρωδιά.
Μια αλλαγή στο χρώμα, την σύσταση ή την οσμή των περιττωμάτων θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή. Ο αποχρωματισμός είναι φυσιολογικός στα κατοικίδια πουλιά που τρέφονται με ξηρό μίγμα σπόρων. Πουλιά που τρέφονται με μαλακές τροφές και πρασινάδα γενικά, μπορεί να παράγουν περιττώματα σε μεγαλύτερο ποσοστό πράσινου χρώματος και είναι υδαρή, για ένα μικρό χρονικό διάστημα.
Πουλιά που πάσχουν από αφυδάτωση μπορεί να έχουν «ραγάδες» γύρω από τα μάτια και να παράγουν μικρές ποσότητες από ξηρά περιττώματα.
Τα ακόλουθα υποδεικνύουν κάποιο πρόβλημα υγείας.
1. Όντας ληθαργικό, παρατεταμένες περίοδοι πτερόρροιας, υπερβολική υπνηλία, αλλαγή στην προσωπικότητα (πιο ήσυχο, λιγότερο «ομιλητικό» κλπ.)
2. Η κακή αναπνοή είναι σίγουρα μια ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά.
3. Ανεξέλεγκτη αύξηση του σωματικού βάρους / εξέχον στέρνο .
4. Οι αλλαγές στην κατάσταση των φτερών ή την αποτυχία για την αντικατάσταση των παλαιών. (Σημειώστε ότι ένα σπασμένο φτερό, δεν είναι σημάδι κάποιας ασθένειας). Τα φτερά ανανεώνονται κατά καιρούς, ειδικά σε νέους αδέξιους / νεοσσούς. Η κατάσταση των φτερών σε πουλιά που απογαλακτίζονται δεν είναι συνήθως τόσο καλή, όσο των ενηλίκων. Ωστόσο, υπάρχει μια διαφορά μεταξύ «παραμορφωμένων φτερών» και «σπασμένων / λερωμένων φτερών που θα πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας.
5. Φτάρνισμα, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή.
6. Οφθαλμικό έκκριμα, πρήξιμο στα βλέφαρα. Τα μάτια φαίνονται θολά ή διογκωμένα.
8. Νευρολογικά συμπτώματα, όπως επιληπτικές κρίσεις , κυκλοθυμία, παράλυση.
9. Ανάπτυξη κομματιών λευκής κρούστας γύρω από το ράμφος .
10. Πρήξιμο των αρθρώσεων, παραμορφώσεις στα δάχτυλα των ποδιών.
4. Οι αλλαγές στην κατάσταση των φτερών ή την αποτυχία για την αντικατάσταση των παλαιών. (Σημειώστε ότι ένα σπασμένο φτερό, δεν είναι σημάδι κάποιας ασθένειας). Τα φτερά ανανεώνονται κατά καιρούς, ειδικά σε νέους αδέξιους / νεοσσούς. Η κατάσταση των φτερών σε πουλιά που απογαλακτίζονται δεν είναι συνήθως τόσο καλή, όσο των ενηλίκων. Ωστόσο, υπάρχει μια διαφορά μεταξύ «παραμορφωμένων φτερών» και «σπασμένων / λερωμένων φτερών που θα πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας.
5. Φτάρνισμα, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή.
6. Οφθαλμικό έκκριμα, πρήξιμο στα βλέφαρα. Τα μάτια φαίνονται θολά ή διογκωμένα.
8. Νευρολογικά συμπτώματα, όπως επιληπτικές κρίσεις , κυκλοθυμία, παράλυση.
9. Ανάπτυξη κομματιών λευκής κρούστας γύρω από το ράμφος .
10. Πρήξιμο των αρθρώσεων, παραμορφώσεις στα δάχτυλα των ποδιών.
ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ, ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΟΦΕΛΗΣΟΥΝ
Ο όρος 'Προβιοτικό' - αν και ελληνικογενής - είναι μετάφραση της
λέξης Probiotic που πρώτοι οι Αμερικανοί έδωσαν, τα τελευταία
χρόνια, σε μια σειρά από εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής,
προορισμένα για ανθρώπους.
Σκοπός αυτών των συμπληρωμάτων, είναι η αποκατάσταση της
εντερικής χλωρίδας, ύστερα από αντιβιοτική αγωγή που κατέστρεφε
την ισορροπία οφελιμων και βλαβερών βακτηρίων στον οργανισμό
μας.
Η πρόθεση προ-, που προηγείται του δεύτερου συνθετικού
-'βιοτικό' (ζωή), δεν θα πρέπει να παρεξηγείται με την πρόθεση που
υποδηλώνει την χρονική περίοδο που προηγείται του δεύτερου
συνθετικού (όπως λέμε 'πρόγονος' για να δηλώσουμε κάποιο μέλος
προηγούμενης γενιάς).
Αντίθετα, το 'προ' στο 'προβιοτικό', είναι αμερικανισμός που
σημαίνει 'υπέρ' (στα Αγγλικά μπορεί κανείς να πει για παράδειγμα
pro-Bush ή pro-Clinton, για να δηλώσει υποστήριξη σε κάποιον
πολιτικό). Άρα, Προβιοτικό σημαίνει 'υπερ της ζωής'.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΟ
Στην εποχή μας, η επιστήμη έχει καταφέρει να καλλιεργήσει
ανεξάρτητα τα διάφορα οφέλιμα βακτήρια που αποικούν σε έναν
υγιή οργανισμό, προκειμένου αυτά να χρησιμοποιηθούν ως
θεραπευτική ή προληπτική αγωγή.
Το αποτέλεσμα που παίρνει η επεξεργασμένη αυτή μορφή οφέλιμων
βακτηριδίων (πχ σκόνη, κάψουλα κλπ) είναι αυτό που αποκαλούμε
προβιοτικό. Είναι ένα σκεύασμα που σκοπό έχει την επαναεισαγωγή
συγκεκριμένων βακτηρίων σ’ έναν ζώντα οργανισμό.
Η συντριπτική πλειοψηφία των προβιοτικών αποτελείται από την
καλλιέργεια και συσκευασία ζώντων βακτηριδίων όπως οι
Γαλακτοβάκιλλοι (Lactobacillus).
ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΌταν η φυσιολογική ισορροπία μεταξύ των οφέλιμων και βλαβερών
βακτηρίων που αποικούν στο πεπτικό σύστημα διαταραχθεί (από
κάποια αντιβιοτική αγωγή, από έντονο στρες, ή από μεταβολή στις
διατροφικές συνήθειες) ο υπερπληθυσμός των βλαβερών
βακτηρίων οδηγεί σε αδυναμία του οργανισμού να απορροφήσει με
φυσιολογικό τρόπο τις θρεπτικές ουσίες από την τροφή που
καταναλώνει.
Έτσι, ο οργανισμός ξεφεύγει από τις συνηθισμένες του λειτουργίες
και γίνεται ευάλωτος σε ασθένειες.
ΔΗΛΑΔΗ;
Σε ένα υγιές καναρίνι, οι γαλακτοβάκιλλοι που βρίσκονται στο
πεπτικό σύστημα παράγουν γαλακτικό οξύ, το οποίο βοηθά να
διατηρηθούν σε χαμηλά ποσοστά τα παθογενή βακτήρια.
Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της διατήρησης του Ph (προφ. Πε-χά) του
στομάχου σε χαμηλά επίπεδα.
Κι ένα χαμηλό Ph σημαίνει όξυνο περιβάλλον. Στο όξυνο
περιβάλλον του πεπτικού συστήματος, τα βλαβερά βακτήρια
αδυνατούν να πολλαπλασιαστούν με επιτυχία.
Αντίθετα, οι γαλακτοβάκιλλοι είναι πιο ανθεκτικοί – Γι αυτό και ο
πιο συνηθισμένος γαλακτοβάκιλλος που θα συναντήσει κανείς στα
προβιοτικά του εμπορίου είναι ο Lactobacillus acidophilus, που
σημαίνει ‘Οξύφιλος Γαλακτοβάκιλλος’!
Σε περιόδους έντονης νευρικότητας, τα οφέλιμα αυτά βακτήρια
μειώνονται, με αποτέλεσμα το Ph του στομάχου να ανεβαίνει, και
να βρίσκουν ευκαιρία να πολαλπλασιαστούν κάποια βλαβερά
βακτήρια, όπως για παράδειγμα η Σαλμονέλλα ή ο Κολοβάκιλλος
(Escherichia coli – E.coli).
ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΣΜΑΤΙΚΟ;
Πρέπει να σημειώθει εδώ, ότι οριστικές έρευνες για την
οφελιμότητα των προβιοτικών του εμπορίου στα καναρίνια δεν
έχουν πραγματοποιηθεί. Τα καναρίνια είναι ένα "φθηνό" πτηνό
συντροφιάς, με χαμηλό κόστος τόσο σε σχέση με άλλα κατοικίδια
(σκύλο/γάτα), όσο και μεταξύ των οικόσιτων πτηνών.
Έτσι, ενώ οι επιστημονικές έρευνες πάνω στα κοτόπουλα, τις
γαλοπούλες, ή σε άλλα πτηνά (που προορίζονται και για
κατανάλωση στο εμπόριο) είναι εκτενείς και ολοκληρωμένες, οι
έρευνες στα καναρίνια είναι μηδαμινές.
Δεν υπάρχει, δηλαδή, κάποιο Πανεπιστήμιο, Ινστιτούτο, Σχολή, ή
άλλο ερευνητικό κέντρο, που να έχει αφιερώσει χρόνο –και,
φυσικά, χρήμα- στις έρευνες ειδικά πάνω στα καναρίνια.
Έτσι, οι περισσότεροι από εμάς αρκούμαστε σε προσωπικές
παρατηρήσεις, βασιζόμενοι σε δικές μας, ή και φίλων εκτροφέων,
εμπειρείες, οι οποίες όμως πρέπει να αντιμετωπίζονται με
επιφυλακτικότητα.
Δηλαδή, κανένας δεν έχει βάσιμη και κατηγορηματική άποψη ότι τα
προβιοτικά του εμπορίου είναι πράγματι οφέλιμα για τα καναρίνια
μας. Συνήθως αρκούμαστε στην παρατήρηση ότι με τη χρήση του
προβιοτικού τα πουλιά είναι ΓΕΝΙΚΑ καλύτερα, πάσχουν από
λιγότερες ασθένειες, είναι πιο ήρεμα, και πιο ζωντανά.
Πόσοι όμως έχουν αφήσει τα μισά πουλιά τους χωρίς προβιοτικό,
ώστε να διαπιστώσουν την διαφορά(;) και να μπορούν να
αποδείξουν με βεβαιότητα ότι οι χρονιές που χρησιμοποίησαν
προβιοτικό είναι πράγματι καλύτερες λόγω αυτής ακριβώς της
χρήσης, και όχι λόγω μιας φυσιολογικής εξέλιξης και βελτίωσης της
εκτροφής τους.
ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΑ ΟΦΕΛΙΜΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΟΤΑΝ
ΤΟ ΒΑΖΩ ΣΤΑ ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ ΜΟΥ;
Η δυνατότητα να διατηρηθούν ζωντανά κάποια οφέλιμα βακτήρια
και να εισαχθούν σε έναν ζώντα οργανισμό, είναι δεδομένη: τρανή
απόδειξη αποτελούν τα ιατρικά εμβόλια!
Το ζήτημα είναι εάν τα σκευάσματα του εμπορίου για οικόσιτα
πτηνά έχουν δεχθεί τέτοια επεξεργασία, η οποία να εξασφαλίζει
βιοσιμότητα των βακτηρίων μέχρι αυτά να βρεθούν στο σπίτι μας
(αερομεταφορά από το εξωτερικό, αποθήκευση, μεγάλες μεταβολές
θερμοκρασίας, κ.α.).
Από τη μία πλευρά, το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του
Μαίρηλαντ (University of Maryland Medical Center) υποστηρίζει ότι
πράγματι ζωντανά βακτήρια μπορούν να συσκευαστούν για το
εμπόριο σε τέσσερις μορφές (σκόνη, υγρό, κάψουλες και χάπια).
Από την άλλη, η Ένωση Καταναλωτών του Ηνωμένου Βασιλείου (το
αντίστοιχο δικό μας Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτού) προέβη
σε έλεγχο 13 σκευασμάτων προβιοτικού που κυκλοφορούν
ελεύθερα στο εμπόριο στην Μεγάλη Βρετανία, και ανακοίνωσε ότι
τα 11 από αυτά ΔΕΝ περιείχαν ικανοποιητικό ποσοστό ζωντανών
βακτηρίων ώστε να οφελήσουν έναν οργανισμό ...
Πριν μερικά χρόνια, μικροβιολόγοι στην Αυστραλία ήλεγξαν
προβιοτικά του εμπορίου που προορίζονταν για ενυδρεία (!)
προκειμένου να διαπιστώσουν εάν ήταν πράγματι ζωντανά.
Το αποτέλεσμα; 100% αρνητικό.
... Τα προβιοτικά ενυδρείου στην Αυστραλία, μάλλον απλά
καλύπτουν τις ψυχολογικές ανάγκες των εκτροφέων ...
Παρά την επιστημονικώς εξακριβομένη οφελιμότητα από την
κατανάλωση προβιοτικών, είμαι της γνώμης ότι -στατιστικά- πολλές
φορές το προβιοτικό που προσφέρουμε στα πουλιά μας μπορεί να
είναι ‘ανενεργό’, είτε από μακροχόνια αποθήκεση, είτε από
κακομεταχείριση.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Περνάμε, έτσι, στο ζήτημα ορθής χρήσης του προβιοτικού: Πώς θα
εξασφαλίσουμε ότι τα ζωντανά βακτήρια, που περιέχονται στο
προβιοτικό που αγοράσαμε, θα καταφέρουν να επιβιώσουν και την
διαδικασία τοποθέτησής τους στο νερό, ώστε να καταλήξουν
“ενεργά” στο στομάχι των καναρινιών μας.
Ο Γαλακτοβάκιλλος βρίσκεται «εν υπνώσει» στο (συνήθως άσπρη
σκόνη) προβιοτικό. Έχει καταψυχθεί, και οι βιολογικές του
λειτουργίες έχουν επιβραδυνθεί.
Μια σειρά από συγκεκριμένα βήματα είναι απαραίτητα, προκειμένου
να εξασφαλίσουμε ότι τα οφέλιμα βακτήρια θα «μπουν σε δουλειά»
όταν καταναλωθούν από το καναρίνι:
1. Προσέξτε στη συκευασία του προϊόντος να αναγράφεται στα συστατικά
ότι, μεταξύ άλλων, περιέχεται και γλυκόζη (στα Αγγλικά θα αναφέρεται
ως dextrose). Η γλυκόζη είναι απαραίτητη για να ‘τραφεί’ ο
Γαλακτοβάκιλλος μόλις ‘ξυπνήσει’ από το λήθαργο.
2. Αν και ο άνθρωπος έχει καταφέρει να καταψύξει σε ξηρή μορφή (σε
κοκκίδια και σκόνη, δηλαδή) ιούς και βακτήρια, καλό είναι το προϊόν να
συντηρείται στην κατάψυξη του ψυγείου, ώστε να διατηρηθεί περισσότερο
(θεωρητικά, για πάντα. Προτιμότερα: έως δύο χρόνια).
3. Πολλά βακτήρια επιβιώνουν μόνο σε συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασίας.
Εάν το νερό που προσθέσουμε το προβιοτικό είναι ζεστό, θα τα σκοτώσει.
Εάν είναι πολύ κρύο, δεν θα τα ξυπνήσει εγκαίρως. Νερό που έχει
τοποθετηθεί λίγη ώρα στο ψυγείο είναι το προτιμότερο για την ‘αναβίωση’
των οφέλιμων βακτηρίων.
4. Σημαντικός παράγοντας: το νερό να μην είναι χλωριομένο (βλ. επίλογο).
Στην αγορά κυκλοφορούν επίσης προβιοτικά που προωθούνται ως
εξειδικευμένα σκευάσματα για πτηνά.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, αν και το εντερικό σύστημα όλων των
πτηνών είναι ίδιο (ή παρόμοιο) δεν συμβαίνει το ίδιο με την
μικροχλωρίδα που αποικεί σε αυτό.
Το αντίθετο μάλιστα: Πτηνά όπως το κοτόπουλο είναι κομιστές
πολλών βακτηρίων αποκαλλούμενων gram-αρνητικών, ενώ από
την άλλη μεριά οι παπαγάλλοι είναι κομιστές βακτηρίων gram-
θετικών !
Στο καναρίνι (καθώς επίσης και στις καρδερίνες, τα φανέτα, τα
ζεμπράκια, τα λούγαρα κ.α.) δεν υπάρχει κάποιος ενδογενής
πληθυσμός βακτηρίων, και όσα βακτήρια εντοπίζονται στα
περιττώματα θεωρούνται παροδικά.
Σημαίνει αυτό, άραγε, ότι τα καναρίνια δεν χρήζουν κατανάλωσης
προβιοτικών;
Κάθε άλλο. Αν και τα προβιοτικά δεν είναι φάρμακο –και, πολύ
περισσότερο, δεν είναι κάποια θαυματουργή αγωγή- υπάρχουν
σωρεία περιπτώσεωνστη ζωή ενός καναρινιού, κατά την οποία
ενδείκνυται η παροχή προβιοτικών για την αποκατάσταση της
εντερικής χλωρίδας. Τέτοιες περιπτώσεις είναι:
Εποχή έντονης νευρικότητας (αλλαγή κλουβιού, μεταφορά,
διαγωνισμοί, εγκλεισμός). Εϊναι πολύ εύκολο σε περιόδους έντονου στρες
να διαταραχθεί η ισορροπία της εντερικής χλωρίδας. Τα οφέλιμα βακτήρια
είναι αυτά που χάνονται πρώτα. Μόλις ο πληθυσμός των βλαβερών
βακτηρίων είναι υπερβάλλων, αμέσως παρατηρούμε διάρροιες, μειωμένη
όρεξη, και φιλάσθενα πουλιά. Τα προβιοτικά αποκαθιστούν τον πληθυσμό
των οφέλιμων βακτηρίων. Είναι καλό να τα δίνουμε ακόμα και προτού
βάλουμε τα καναρίνια μας στην κατάσταση που προκαλεί εκνευρισμό (π.χ.
λίγες ημέρες πριν τους διαγωνισμούς, δυο ημέρες πριν το μεταφέρουμε,
κατά τις πρώτες ημέρες του απογαλακτισμού κ.ο.κ.).
· Αναπαραγωγή και πτερόρροια. Όση προσοχή και αν απολαμβάνουν τα
καναρίνια μας αυτές τις περιόδους, είναι εύκολο να κουραστούν και να
είναι ευάλωτα. Τα προβιοτικά προσφέρουν μια ακόμα ασπίδα πρόληψης
κατά των ασθενειών.
· Ύστερα από αντιβιοτική αγωγή. Ίσως η σημαντικότερη περίπτωση
ανάγκης για παροχή προβιοτικού. Τα αντιβιοτικά ΔΕΝ κάνουν διακρίσεις
μεταξύ οφέλιμων και βλαβερών βακτηρίων. Άπαξ και εισέλθουν στον
οργανισμό, σκοτώνουν ΟΛΑ τα βακτήρια – και τα βλαβερά και τα οφέλιμα.
Η παροχή προβιοτικού για 2-3 ημέρες ΜΕΤΑ την αντιβιοτική αγωγή,
φροντίζει ούτως ώστε τα οφέλιμα βακτήρια να πολλαπλασιαστούν ξανά
γρήγορα στον οργανισμό του καναρινιού.
Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να σημειώσω μια τελευταία
παρατήρηση για τη χρήση των προβιοτικών.
Στα μεγάλα αστικά κέντρα, οι τοπικές αρχές επεξεργάζονται το νερό
της πόλης με χλώριο. Το χλώριο τοποθετείται στο νερό σε
ποσότητες ακίνδυνες για τον άνθρωπο, προκειμένου να εξοντώσει
τα βακτηρίδια που τυχόν ζουν σε αυτό.
Επόμενο είναι να εξοντώνονται και τα οφέλιμα βακτηρίδια και,
προφανώς, ακόμη και αυτά που ΕΜΕΙΣ θα τοποθετήσουμε στο
νερό, με τη μορφή προβιοτικού!
Απαιτείται, λοιπόν, το νερό στο οποίο θα τοποθετήσουμε το
προβιοτικό, να είναι αποχλωριομένο. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο,
κυρίως, τρόπους:
Είτε:
1. Με την παροχή του προβιοτικού σε εμφιαλωμένο νερό, είτε
2. Με την τοποθέτηση του νερού για 24 ώρες σε ανοικτό δοχείο (ένα ποτήρι,
ένα βάζο από μέλι, μια κανάτα, κλπ) ώστε να εξατμιστεί όλο το χλώριο
από το νερό. Απλά αφήστε στάσιμο το νερό (πχ. στο ψυγείο) στην
επιθυμητή ποσότητα, και βάλετέ το στα πουλιά την επομένη ημέρα.
(Εννοείται ότι το προβιοτικό τοποθετείται στο νερό λίγο πριν προσφερθεί
στα καναρίνια).
Γιάννης Κουλέτσης