Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ TIMBRADOS

| |

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ TIMBRADOS

Υπάρχουν κάποια στοιχεία που λένε ότι το άγριο καναρίνι ΅έζησε ΅ σε καθεστώς αιχμαλωσίας, ακόμα και στη γενέτειρα του, τα Κανάρια Νησιά, πολύ πριν την εξαγωγή τους στην Ισπανία και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Όταν τα νησιά κατέλαβαν οι Ισπανοί το 1470, τότε άρχισε η μεταφορά των καναρινιών στην Ισπανία, από ισπανούς ναύτες που μαγεύτηκαν από το κελάηδημα τους.
Αρχικά οι ναύτες μετέφεραν μόνο αρσενικά πουλιά. Η αυξανόμενη όμως ζήτηση, κυρίως από αριστοκράτες που πλήρωναν όσο όσο για να τα  αποκτήσουν, ανάγκασε αρκετούς επιτήδειους εμπόρους να ξεκινήσουν ένα καθολικό εμπόριο προς την Ισπανία. Τα καναρίνια τότε συγκαταλέχθηκαν στα είδη πολυτελείας που μετέφεραν τα εμπορικά πλοία, από μια ολοένα και αυξανόμενη ισπανική αυτοκρατορία.
Οι πληροφορίες λένε ότι στην αρχή την αποκλειστική αναπαραγωγή των καναρινιών την είχαν τα ισπανικά μοναστήρια και οι μοναχοί τους κατόρθωσαν να αναπαράγουν πουλιά στην αιχμαλωσία. Η εκτροφή τους αποδείχθηκε ως σημαντικό οικονομικό βοήθημα για τους μοναχούς, που κράτησαν την τέχνη της αναπαραγωγής ως επτασφράγιστο μυστικό.
Προς πώληση διατίθονταν, μόνο αρσενικά πουλιά, ενώ η εξαγωγή των θηλυκών απαγορεύτηκε και με βασιλικό διάταγμα, με σκοπό η ισπανική κυβέρνηση να μονοπωλήσει το εμπόριο αυτών των πουλιών.
Οι εκτροφείς των Timbrados επεδίωξαν να παράγουν πουλιά – αοιδούς που να έχουν έμφαση στις μεταλλικές  νότες. Αντί να κάνουν διασταυρώσεις με εδραιωμένες ράτσες, οι πρωτοπόροι των Timbrados επέλεξαν να υβριδοποιήσουν το άγριο καναρίνι (Serinus Canaria) με το προ-καναρίνι (Serinus Serinus). Η υβριδιοποίηση αυτή αποδείχθηκε εύκολη και μέσω της F4 γενεάς, δημιουργήθηκε ένας νέος τύπος πουλιού, που ενώ γίνεται αποδεκτό ως τέτοιο, τεχνικά δεν είναι καναρίνι. Το μεγαλύτερο μέρος της πειραματικής εργασίας είχε γίνει πριν τον εμφύλιο ισπανικό πόλεμο κι έτσι υπήρχαν ελάχιστα ή και καθόλου μητρώα για τα πειράματα που είχαν διεξαχθεί, ή για το πόσο κοντά στον αντικειμενικό τους σκοπό είχαν φτάσει οι τότε εκτροφείς.
Μετά τον πόλεμο τα πειράματα συνεχίσθηκαν πάλι και σε μερικές περιπτώσεις το αρχικό πλάνο ζευγαρωμάτων συμπληρώθηκε με κάποιες εξωδιασταυρώσεις, τόσο με καναρίνια τύπου, όσο και με έγχρωμα. Οι κύριες περιοχές της Ισπανίας που διεξάγονταν αυτά τα πειράματα, ήταν τα Καταλανικά χωριά Καλούλλα, Βικ και Όλοτ. Ήταν σ¨ αυτές τις περιοχές όπου άρχισαν με άγρια καναρίνια * προ-καναρίνια. Στην Ανδαλουσία έγιναν διασταυρώσεις με καθιερωμένες ράτσες καναρινιών που κατέληξαν στην παραγωγή μεγαλύτερων πουλιών. Αυτά τα πουλιά όμως δεν έδειχναν την ίδια ποιότητα τραγουδιού, με εκείνα του άλλου τύπου κι έτσι αυτό σταμάτησε. Η δημιουργία των πρώτων αληθινών  Timbrados αποδίδεται στον Αλεχάντρο Γκαρέδο και το πρώτο δείγμα τέτοιου πουλιού, που παρουσιάσθηκε σε παγκόσμια έκθεση, ανήκε στον Σαλβαδόρε Μαρκαρνάσα. (Βρυξέλλες 1962).
Σύμφωνα με τον Juan Bautista Xamarro και στο βιβλίο του  "Η γνώση των δέκα κύριων μικρών ωδικών πτηνών και το τραγούδι τους 1604" το τραγούδι των Timbrados κατά κάποιο μέρος είναι παρόμοιο με του αηδονιού και κάποιο μικρότερο με σπίνου.
Παρόλο που η εξάπλωση της ράτσας στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν υπήρξε μεγάλη, εκτροφείς στη Βενεζουέλα εισήγαγαν μεγάλους αριθμούς πουλιών και η ράτσα συνεχίζει να ανθεί, όπως και στη γενέτειρά της την Ισπανία και σήμερα με γοργούς ρυθμούς παγκοσμίως Το Timbrados είναι ένα μικρόσωμο πουλί που λόγω της στενής του συγγένειας με το άγριο καναρίνι, είναι πιο νευρικό πουλί και χρειάζεται μεγαλύτερη εκπαίδευση, σταθερότητα και πρόθυμο κελάηδημα, απ΄ό,τι στις υπόλοιπες ράτσες.
Στο τραγούδι του επιδιώκεται το ΅ μέταλλο ΅ (timbres), που το συμπληρώνουν βαθειά ρολς (γουργουρητά), αλλά και νότες που σχετίζονται με την ισπανικά μουσική, όπως οι καστανέτες.
Το ισπανικό Timbrados σήμερα σαν ράτσα είναι μία και μοναδική, υπάρχουν όμως τρεις διαφορετικές γραμμές (όσον αφορά τον τύπο του τραγουδιού) κι αυτές είναι: 1) Classico, 2) Floreados & 3) Intermidiate( το ενδιάμεσο των 2 πρώτων).
Το ρεπερτόριο του  Timbrados αποτελείται από 12 νότες και σύμφωνα με αυτές βαθμολογείται.
ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ  TIMBRADOS